ال ای دی
0

انواع لامپ ها از نظر فناوری ساخت

انواع لامپ از نظر فناوری ساخت

لامپ‌ها در انواع و مدل‌های مختلفی وجود دارند که می‌توان آن‌ها را بر اساس فاکتورهای متفاوت تقسیم‌بندی کرد. یکی از فاکتورهای مهم در دسته‌بندی انواع لامپ، فناوری ساخت آن‌ها است.

1- لامپ رشته‌ای

لامپ رشته‌ای (Incandescent Bulbs) همان لامپ‌های معمولی و سنتی هستند که در ساختار آن‌ها از رشته تنگستن استفاده می‌شود. هنگامی که جریان الکتریسیته از این رشته عبور می‌کند، باعث درخشش آن شده و به اصطلاح لامپ روشن می‌شود. رشته تنگستن موجود در حباب لامپ‌های رشته‌ای در محیط خلأ یا با گاز نیتروژن احاطه شده است. لامپ‌های رشته‌ای در اندازه‌ها و اشکال مختلفی وجود دارند که بنا به نیاز و کاربرد می‌توان یکی از آن‌ها را انتخاب کرد.  عملکرد لامپ‌های رشته‌ای به این شکل است که عبور جریان ناگهانی باعث گرم شدن و سوختن رشته تنگستن می‌شود. این لامپ‌ها به طور متوسط بین 700 تا 1000 ساعت عمر مفید دارند و یکی از معایب آن‌ها اتلاف انرژی زیاد است.

2- لامپ فلورسنت

لامپ فلورسنت (Fluorescent Lamps) که بیشتر با نام لامپ مهتابی شناخته می‌شود، ساختار پیچیده‌تری نسبت به لامپ‌ها رشته‌ای دارند. در این لامپ‌ها در فاصله بین کاتدها، یک لوله فلورسنت قرار دارد. درون این لوله توسط جیوه و برخی گازهای دیگر پر شده است که عبور جریان الکتریسیته از آن‌ها سبب تولید نور و تابش می‌شود. پوشش فسفری که در بیرون قرار دارد، انرژی تابشی را به نور مرئی تبدیل می‌کند. لامپ‌های فلورسنت در مقایسه با لامپ‌های رشته‌ای انرژی کمتر برای تولید نور نیاز دارند و به همین دلیل از دوام بیشتری برخوردار هستند. با توجه به اینکه این لامپ‌ها با جیوه پر می‌شوند، دفع آن‌ها پس از سوختن لامپ کم دشوار بوده و باید نکات ایمنی در این زمینه رعایت شود. طول عمر فلورسنت از رشته‌ای بیشتر است و مصرف برق کمتری نیز دارد.

3- لامپ فلورسنت فشرده یا CFL

لامپ‌ فلورسنت فشرده CFL (Compact Fluorescent Lamps) جایگزینی برای لامپ‌های رشته‌ای در ساختمان‌ها و منازل به حساب می‌آیند. لامپ‌های CFL عملکرد و ساختاری مشابه با لامپ‌های فلورسنت معمولی دارند با این تفاوت که می‌توانند با مصرف انرژی کمتر، همان میزان از نور را تولید کنند. ساختار این لامپ‌های به این شکل است که از چند حلقه لوله‌ای پر از جیوه تشکیل شده‌اند که شباهت زیادی به حباب لامپ‌های رشته‌ای دارد. این نوع لامپ‌ها در مقایسه با رشته‌ای طول عمر بیشتری داشته و تا حدود 10 هزار ساعت توانایی کار دارند. همچنن این لامپ‌ها از مصرف انرژی کمتر و درخشندگی بالاتری نسبت به لامپ‌های رشته‌ای برخوردار هستند.

4- لامپ هالوژن

لامپ هالوژن (Halogen Lamps) را می‌توان نسخه بهبود یافته لامپ رشته‌ایی دانست. تفاوت این نوع لامپ‌ها با لامپ رشته‌ای در این است که رشته تنگستن درون لامپ با یک پوشش شفاف پوشانده شده و همچنین دارای اندازه کوچکتری نسبت به لامپ‌های رشته‌ای هستند. دلیل نامگذاری این نوع لامپ‌ها به دلیل استفاده از مقادیر کم هالوژن همراه با یک گاز بی‌اثر است. گاز بی‌اثر که در این لامپ‌ها استفاده می‌شود می‌تواند روشنایی و طول عمر لامپ را افزایش داده و کارایی و درخشندگی آن را نیز به میزان قابل توجهی بالا ببرد. هالوژن‌های امروزی در بازار تنها به دلیل شباهت با هالوژن‌های قبلی از نظر ساختار با این نام خوانده می‌شوند وگرنه در تولید آنها از فناوری SMD و COB استفاده می‌شود.

5- لامپ ال ای دی (LED)

لامپ‌های LED لامپ‌هایی هستند که با فناوری جدید همراه با راندمان بالا طراحی و تولید می‌شوند. در لامپ ال ای دی، نور به واسطه عبور الکترون‌ها در یک نیمه‌هادی منتشر می‌شود. این نوع لامپ‌ها فاقد رشته تنگستن بوده و از قدرت بیشتر و طول عمر به مراتب بالاتری برخوردار هستند. یکی از ویژگی‌های این لامپ‌ها توانایی ایجاد طیف رنگ متفاوت بدون استفاده از فیلترهای رنگی است. این لامپ‌ها در مقایسه با لامپ‌های رشته‌ای توانایی تولید نور بیشتری دارند. مصرف انرژی لامپ‌های LED پایین‌تر بوده و نسبت به لامپ‌های سی اف ال نیز کارآمدتر هستند.

لامپ‌های LED از نظر طول عمر بی‌رقیب هستند و می‌توانند تا 100 هزار ساعت کار کنند. گستره نوری مشخص، ایمنی بالا و قیمت مناسب از دیگر ویژگی‌های لامپ‌های ال ای دی محسوب می‌شود که منجر به محبوبیت بالای آن‌ها شده است. این لامپ‌ها که توانایی تبدیل 90 درصد انرژی الکتریکی به نور را دارند در انواع مختلفی تقسیم‌بندی می‌شوند. برای آشنایی بیشتر با این محصول می‌توانید مقاله “لامپ ال ای دی چیست؟” را بخوانید. از مهم‌ترین انواع لامپ LED می‌توان به لامپ‌های اس ام دی (SMD) و لامپ‌های سی او بی (COB) اشاره کرد.

انواع لامپ از نظر سرپیچ

سرپیچ یکی دیگر از ملاک‌های دسته‌بندی انواع لامپ به حساب می‌آید که در ادامه با انواع آن آشنا می‌شویم.

لامپ‌های سرپیچ E

رایج‌ترین و پرکاربردترین نوع سرپیچ برای لامپ هستند که حرف E در آن‌ها نشان دهنده کلمه ادیسون است. عددی که در کنار حرف E در این سرپیچ‌ها نمایش داده می‌شود نشان دهنده قطر سرپیچ است. این سرپیچ‌ها دارای انواع متفاوتی هستند که یکی از ویژگی‌های مهم آن‌ها، قابلیت تبدیل انواع مختلف آن‌ها به یکدیگر است. در صورتی که سرپیچ مناسب لامپ نباشد به سادگی می‌توان با استفاده از یک تبدیل مشکل را حل کرد. از رایج‌ترین و کاربردی‌ترین انواع سرپیچ E می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • E5: مناسب برای چراغ‌های چشمک زن و تزئینی
  • E10: کاربرد در چراغ قوه و چراغ دوچرخه
  • E12: هالوژن‌های شمعی
  • E14: لامپ‌های لوستر شمعی
  • E17: چراغ خواب 120 ولت
  • E27: لامپ‌های استاندارد تا 120 وات
  • E39: چراغ‌های صنعتی تا توان 250 وات
  • E40: چراغ‌های صنعتی و کارگاهی تا توان 400 وات

لامپ‌های سرپیچ سوزنی

این سرپیچ‌ها در دو نوع تک پین و دو پین وجود دارند و با دو حرف G و GU نمایش داده می‌شوند. عددی که در کنار حرف G قرار دارد،‌ نشانده دهنده فاصله بین دو پین است که بر حسب میلی‌متر محاسبه می‌شود.

سرپیچ‌ لامپ ریموت‌دار

این سرپیچ‌ها مجهز به یک سنسور بوده که با استفاده از ریموت و از راه دور می‌توان آن‌ها را روشن یا خاموش کرد. از این نوع سرپیچ‌ها و لامپ‌ها معمولا در خانه‌های هوشمند و لامپ‌های شارژی استفاده می‌کنند.

سرپیچ‌ دو شاخه

این سرپیچ‌ها از طراحی خاصی برخوردار هستند که این امکان را فراهم می‌کنند که با استفاده از دو شاخه موجود در انتها، آن را به پریزهای مختلف وصل کرده و روشنایی لازم را فراهم کرد.

 

در پایان شما می توانید برای خرید کالاهای خود در زمینه برق و روشنایی به سایت رایا چراغ پارس مراجعه نموده و از محصولات آن دیدن نمایید.

Tags: ال ای دی

<h4>More Similar Posts</h4>

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up